Gericilerden karma eğitim kaldırılsın çağrısı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in ‘kız okulları’ açıklaması sonrasında gericiler tarafından ‘karma eğitim’in kaldırılması amacıyla imza kampanyası başlatıldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Laik ve çağdaş eğitimin başlıca koşulu olan karma eğitimin talep adı altında keyfi uygulamalarla kuşatılmasına asla izin verilemez” diye konuştu.
Cumhuriyet Gazetesi’nden Mehmet Oflaz’ın haberine göre, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, “Veliyi ikna etmek için gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz. Veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli, isterse erkeklerin gittiği okullara gönderebilmeli” ifadeleri tepki çekerken konu yargıya taşındı.
Tekin’in açıklamasının ardından Türkiye Aile Meclisi Şanlıurfa İl Temsilciliği ve Şanlıurfa’daki gerici STK’ler ‘karma eğitim’in kaldırılması için imza kampanyası başlattı. Grup adına açıklama yapan Handan Karataş, karma eğitimin zorunlu hale getirilmesinin bilimsel bir çalışmanın sonucu değil tamamıyla siyasi ve ideolojik bir tercih olduğunu ileri sürdü.
“ZORUNLU KARMA EĞİTİMDEN VAZGEÇİLMELİ...”
“Zorunlu karma eğitimden vazgeçilmeli, her alanda olmak üzere, her yerde kız ve erkek okulları açılmalıdır” diyen Karataş, taleplerini şöyle sıraladı:
“1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’ndaki ‘karma eğitim zorunludur’ kavramı anayasanın 10. maddesindeki, eşitlik ilkesine aykırıdır, değiştirilmelidir. Bu okullara gitme tercihi veli ve öğrencilere bırakılmalıdır. Eğitimin her alanında toplumun dini hassasiyetleri dikkate alınmalı, düzenlemeler ona göre yapılmalıdır. Akademisyenlerden bir ekip kurulmalı, eğitimin temel sorunları ile birlikte karma eğitimin fayda ve zararları araştırılmalı ve eğitimin sorunları çözüme kavuşturulmalıdır.
Okullardaki başarısızlıkların sebepleri araştırılmalı, sorunların kaynağı tespit edilerek çözüm üretilmelidir. Okullardaki şiddet, taciz ve gayri ahlaki davranışların sebepleri araştırılmalı bunlara giden yolların önü tıkanmalıdır. Eğitim ideolojiden arındırılmalı, küçük bir azınlığın yüksek sesli itirazlarına mahkum edilmemelidir. Eğitimde nicelikten çok niteliğe önem verilmeli, düzenlemeler ona göre yapılmalıdır. Toplumun ve asrın ihtiyaçlarına uygun alternatif eğitim modelleri geliştirilmeli.”
PEDOFİLİYİ SAVUNAN İMAMDAN DESTEK
Karma eğitimin kaldırılması için başlatılan imza kampanyasına pedofiliyi savunan Şanlıurfa Mevlana Halid Camisi İmamı Mehmet Şükrü Dörtbudak’ın da destek vermesi dikkat çekti.
“BAKAN TEHLİKELİ BİR KAPIYI ARALAMIŞTIR”
Cumhuriyet’e konuşan Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay, “Karma eğitimi korumakla görevli bir bakanın onu hedef alan söylemler kullanması çok tehlikeli bir kapıyı aralamıştır. Cemaat ve tarikatları, gerici yapıları bu konularda daha da cesaretlendirmiştir. Maalesef ki Cumhuriyetin birçok kurumunda cemaat ve tarikatların koordinasyonlarını görmekteyiz, onların söylemlerinin en üstten dile getirildiğine şahitlik etmekteyiz” dedi.
“KARMA EĞİTİM ZORUNLULUKTUR”
“Karma eğitim, çocukların ve velilerin tercihine bırakılacak bir konu değildir” diyen Özbay, “Çünkü bir ülkede zorunlu temel eğitim, tüm yurttaşlar için aynı olmak zorundadır. Kız olunca farklı, erkek olunca farklı, şu inanca farklı bu inanca farklı olamaz. Ayrıca zorunlu temel eğitim, bir hak olduğu kadar daimi ve devredilemez bir kamu hizmetidir. Devlet nitelik olarak aynı olan kamu hizmetini yurttaşlarını cinsiyet temelinde ayırarak veremez. Özgürlük talebi, kamunun eşitlik ilkesini yok edemez, göz ardı edemez” ifadelerini kullandı.
Özbay, “Laik ve çağdaş eğitimin başlıca koşulu olan karma eğitimin talep adı altında keyfi uygulamalarla kuşatılmasına asla izin verilemez” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Prof. Dr. Uyar'dan 'Milli Mücadele mi? Kurtuluş Savaşı...
Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yeni müfredatta "Kurtuluş Savaşı"...
Ümit Özdağ'dan Bakan Tekin'e sert çıkış: Gayri Milli...
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kurtuluş Savaşı kavramının yeni müfredatta yer almayacağını...
Karşıyaka’da Yaz Spor Okulları’na büyük ilgi
Karşıyaka Belediyesi’nin çocuk ve gençlerin yaz tatillerini daha aktif ve keyifli geçirmelerini...
Eğitim Haberleri
TümüEğitimci Üze'den kritik 'deneme' uyarısı: Başarıyı sayı...
MAKSİMUM VİP Akademi'nin kurucularından eğitimci Sertan Üze, öğrencilerin YKS ve LGS hazırlık...
Eğitimci Çiğdem’den ‘yapay zeka’ uyarısı: En büyük hata...
Yapay zekâ teknolojilerinin günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası hâline gelmesi, eğitim dünyasında...
Eğitimci Üze'den 'kıyaslama yapmayın' uyarısı: Kaygıyı...
24 yıllık eğitim tecrübesiyle üniversiteye ve liseye hazırlık öğrencilerine eğitim veren MAKSİMUM...
LGS sonuçları açıklandı!
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavının sonuçları açıklandı.
Milyonlarca öğrenci ders çalışıyor… Peki başarı farkı...
Değişen ve gelişen teknolojiyle birlikte bilgiye ulaşmak artık saniyeler alıyor. Fakat konu...
Ertuğrulgazi İlkokulu velilerinden yönetime 'tasarruf'...
Balçova Ertuğrulgazi İlkokulu'nda dört şubenin kapatılması kararı öğretmen, veli ve eğitim...
Okul müdürünün kararı, okulu ayağa kaldırdı: Öğretmen ve...
Balçova Ertuğrulgazi İlkokulu'nda dört şubenin kapatılması kararı öğretmen, veli ve eğitim...
Menemen’de öğrencilere sınav provası
Eğitim yatırımları ve destekleriyle takdir toplayan Menemen Belediyesi, üniversite sınavına...
LGS'de yeni dönem: En iyi okuyan kazanıyor!
2026 LGS sonuçları, sınavlarda ezber döneminin geride kaldığını gözler önüne serdi. Eğitimcilere...
YKS'ye sayılı günler kaldı: İşte dikkat edilmesi...
YKS’ye sayılı günler kala öğrencilerin en büyük rakibi kaygı ve yanlış çalışma yöntemleri....
LGS cevap anahtarı ve soru kitapçıkları yayımlandı
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Soru kitapçıkları ve cevap...
Buca'da tepki çeken tablo: Boşaltılması gereken okulda...
Pamukkale Üniversitesi ekiplerinin hazırladığı raporda, Buca Şehit Hüseyin Şimşek Ortaokulu...
