İzmir’de ‘Mesleki Eğitimde Sektörel İş Birliği Toplantısı’ Düzenlendi
İzmir'de ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi’ (SEUP) kapsamında, Mesleki Eğitimde Sektörel İş Birliği Toplantısı düzenlendi.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Alman Kalkınma Bankası tarafından Millî Eğitim Bakanlığı iş birliği ile uygulanan proje kapsamında, Balçova Termal Otel'de gerçekleştirilen toplantıda, iş dünyası ve meslek örgütleri temsilcileri, mesleki eğitimde iş birliğine yönelik fikir alışverişinde bulundu.
Toplantıya İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Mustafa Günay, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Doğru ve İlker Erarslan ile sektör birliği yöneticileri, özel sektör temsilcileri, ilçe milli eğitim müdürleri ve mesleki eğitim veren okulların yönetici ve öğretmenleri katıldı.
Toplantıda, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan, İzmir’de yürütülen mesleki ve teknik eğitim çalışmaları ve sayısal verilerden oluşan bir sunum yaptı. Toplantının açılışında konuşan İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, konuşmasında sektörün insan kaynağı ihtiyaçları, meslek liseleriyle iş birliği modelleri ve istihdamın artırılması için görüş ve önerilerin alınacağı etkinliğin önemine değindi.
Meslek Liseleri Tematik Olacak, Fabrikaların İçinde Okul Açılacak
MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, toplantının mesleki eğitimde sektörel işbirliğini güçlendirmek, mesleki eğitimin kalitesini artırmak, öğrencileri daha iyi yetiştirmek ve iş dünyası ile etkin bir iletişim kurulması amacıyla düzenlendiğini belirtti.
Mesleki eğitimle sektörel işbirliğinin amacının, öğrencileri iş dünyasına daha iyi hazırlamak olduğunu ifade eden Karagöz, ortaokul düzeyinde ‘meslekle buluşma’ şeklinde bir programı hayata geçirme aşamasında olduklarını vurgulayarak şunları kaydetti: "Yedinci ve sekizinci sınıftaki öğrencilerimizin, meslek liselerimizin belli alanlarında mesleki eğitim ile buluşmasını sağlayacağız. Bu öğrencilerimiz meslek liselerimizin uygun, güvenli ortamlarında meslek dersi öğretmenlerimizin nezaretinde, okul dışı zamanlarda, kendilerine uygun olduğunu düşündükleri ve bir takım becerilerini geliştirebilecekleri bir mesleki eğitim alacaklar. Alınan modüllerle, zaman içerisinde iş piyasasına geçişlerine ilişkin meslek belgesi almalarının da önünü açacağız."
Bölge okulları kurma konusunda Bakanlığın çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Karagöz, meslek liselerinin tematik hale geleceği bilgisini verdi. Mesleki eğitimin en büyük paydaşlarının iş dünyası temsilcileri olduğunu kaydeden Karagöz, bazı işletmelerin eğitim ve üretimin iç içe geçtiği bir modele dönüştürülerek fabrikaların içinde okul açılacağını belirtti.
Sektörle İş Birliği İçindeyiz
Toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, mesleki ve teknik alanda kentte yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mesleki ve teknik eğitimin, küreselleşen dünyanın getireceği olası sorunlara karşı bireylerin potansiyellerini geliştirecek en etkili araç olduğunu söyleyen Yahşi, son yıllarda mesleki eğitimde yakalanan başarının gün geçtikçe ivmelenerek ülke kalkınmasına güç kattığını ifade etti.
İzmir’de meslek liselerinin doluluk oranlarının arttığını belirten Yahşi, mesleki eğitimde sektörle iş birliği içerisinde değişen şartların gidişatına göre ortak akılla hareket edildiğini vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz’ün moderasyonunda sektör temsilcileri ve mesleki ve teknik eğitim okul yöneticileri ve öğretmenleri tarafından özel sektör ve mesleki eğitim iş birliğinin geliştirilmesi için istişare oturumu düzenlendi. Sektörün insan kaynağı ihtiyaçları, meslek liseleriyle iş birliği modelleri ve istihdamın artırılması için katılımcılardan alınan görüş ve öneriler toplantı bitiminde raporlandı.
‘SEUP II’ 15 İlde Devam Ediyor
‘Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi II’ (SEUP II) ile ilgili katılımcıları bilgilendiren iletişim uzmanı Eda Zaloğlu, 2017 yılında birinci fazı başlayan proje ile mesleki ve teknik eğitimin erişilebilirliğinin artırılması ve eğitim ortamlarının iyileştirilmesi konusunda birçok çalışma yapıldığını kaydetti.
Birinci fazını tamamlayan proje, yeni döneminde İzmir de dâhil olmak üzere toplam 15 ilde yürütülüyor. “SEUP II” olarak adlandırılan bu yeni dönemde İzmir’de desteklenen okullara Bornova Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bornova Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Süleyman Demirel Çok Programlı Anadolu Lisesi de eklendi. SEUP Projesi’nin istihdama, bölgesel ve ulusal kalkınmaya olan desteği, mesleki ve teknik eğitimin iyileştirilmesine verdiği katkılar projenin ikinci fazında artarak devam ediyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
BELGEM’le eğitimde fırsat eşitliği kitlesel başarıya dönüştü
Bornova Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi (BELGEM), sunduğu ücretsiz eğitim desteğiyle YKS ve...
Bornova’da Reçel Festivali öncesi hijyen eğitimi ve...
Bornova Belediyesi, bu yıl Eylül ayında ikinci kez düzenlenecek Reçel Festivali öncesinde...
Gölcük Gölü için ekosistem raporu hazırlanacak
İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) 2025 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen "Gölcük...
Eğitim Haberleri
TümüEğitimci Üze'den kritik 'deneme' uyarısı: Başarıyı sayı...
MAKSİMUM VİP Akademi'nin kurucularından eğitimci Sertan Üze, öğrencilerin YKS ve LGS hazırlık...
Eğitimci Çiğdem’den ‘yapay zeka’ uyarısı: En büyük hata...
Yapay zekâ teknolojilerinin günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası hâline gelmesi, eğitim dünyasında...
Eğitimci Üze'den 'kıyaslama yapmayın' uyarısı: Kaygıyı...
24 yıllık eğitim tecrübesiyle üniversiteye ve liseye hazırlık öğrencilerine eğitim veren MAKSİMUM...
LGS sonuçları açıklandı!
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavının sonuçları açıklandı.
Milyonlarca öğrenci ders çalışıyor… Peki başarı farkı...
Değişen ve gelişen teknolojiyle birlikte bilgiye ulaşmak artık saniyeler alıyor. Fakat konu...
Ertuğrulgazi İlkokulu velilerinden yönetime 'tasarruf'...
Balçova Ertuğrulgazi İlkokulu'nda dört şubenin kapatılması kararı öğretmen, veli ve eğitim...
Okul müdürünün kararı, okulu ayağa kaldırdı: Öğretmen ve...
Balçova Ertuğrulgazi İlkokulu'nda dört şubenin kapatılması kararı öğretmen, veli ve eğitim...
Menemen’de öğrencilere sınav provası
Eğitim yatırımları ve destekleriyle takdir toplayan Menemen Belediyesi, üniversite sınavına...
LGS'de yeni dönem: En iyi okuyan kazanıyor!
2026 LGS sonuçları, sınavlarda ezber döneminin geride kaldığını gözler önüne serdi. Eğitimcilere...
YKS'ye sayılı günler kaldı: İşte dikkat edilmesi...
YKS’ye sayılı günler kala öğrencilerin en büyük rakibi kaygı ve yanlış çalışma yöntemleri....
LGS cevap anahtarı ve soru kitapçıkları yayımlandı
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Soru kitapçıkları ve cevap...
Buca'da tepki çeken tablo: Boşaltılması gereken okulda...
Pamukkale Üniversitesi ekiplerinin hazırladığı raporda, Buca Şehit Hüseyin Şimşek Ortaokulu...
