"Tarhana, Marka Olmamıza Yeter"
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde “Yerel Yönetimler” dersine konuk olan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Anadolu boş bir sayfa değil
Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Aslan Konferans Salonu’nda “Yerellik ve Yavaşlık” isimli konferans düzenlendi. Konferansı Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer verdi.EtkinliğeEge Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Doğer, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Önen, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Hız Tutkusu İnsanı Mutsuz Ediyor”
Hız ve büyüklük tutkusunun günümüz insanını mutsuz eden bir noktaya taşıdığını, insanlığın bu hız ve büyüklük karşısında yavaşlığı ve yerelliği geliştirmeye çalıştığını anlatan BaşkanSoyer, “Örneğin, Cittaslow bir yemek hareketi olarak 1986’da İtalya’da kuruldu. Fastfood karşıtı olduğundan, adını ‘slowfood’ koyarak bir hareket başlatıyorlar. Bu hareket zamanla tüm dünyaya yayılıyor. Bugün 150 ülkede aktif olan bir sivil toplum hareketine dönüşmüş durumda. Bu, zamanla bir yemek hareketi olmaktan çıkıyor, adına da ‘Slowcity’ ya da ‘Cittaslow’ denen bu hareketi başlatıyorlar. Yavaş şehir olmak için yapılması gerekenler başlığı altında birtakım kriterler ortaya konuyor. 2009’da biz Cittaslow hareketine katılan ilk kenttik. Şu anda Türkiye’de 14 kent bu birliğe katılmış durumda. Biz bu ülkede Cittaslow hareketinin daha fazla yayılacağına inanıyoruz” dedi.
“Yerel Üreticiyi Desteklemeye Çalışıyoruz”
Soyer, “Kent, kentli tarihine sahip çıkmalı. Kenti kent yapan kökleri,en büyük zenginliği doğasıdır.Kentte yaşayanlara kalan en büyük miras odur. O kentlilerin de kendinden sonraki nesillere bırakacağı en kıymetli şey doğadır. Köklerine ve doğasına sahip çıkan kent, geleceğe umutla bakabilmek için bilim ve sanatı rehber olarak kullanmalıdır. Biz belediye olarak ne yaptıysak bu ölçütlere uygun olarak yapmaya çalıştık” dedi.
Üreticileri destekleme çalışmalarında dört temel kriterleri olduğunu söyleyen Soyer, “Birincisi mutlaka küçük üretici teşvik edilmeli, üretimden vazgeçmemesi sağlanmalı. Seferihisar pazarlarının tek bir özelliği var, üreticinin sadece kendi ürettiğini satması koşuluyla biz kendisinden bir işgaliye almıyoruz. İkinci olarak, üretici mutlaka kooperatif çatısı altında bir araya gelmeli. Tek başına ürününün hakkını alamıyor. Birlik olarak buluşursa bir güç haline geliyor. Üçüncüsü, mutlaka üretilen ürün işlenmeli. Patatesin bir kilosu üreticiden 8 kuruşa alınıyor. Biz ürettiğimiz mandalinanın kurusunu, lokumunu, reçelini, hoşafını yapmaya gayret ediyoruz. Son olarak, yerli üreticiye sahip çıkmaya çalışıyoruz” diye konuştu. (HY/BBS-YA)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
‘Tarhana Osman’ın anısı Cordelion MSM’de yaşayacak
Türkiye’nin beslenme alanındaki ilk bilim insanı olan ve yaşamını gıda emperyalizmi ile...
Üç saatlik toplantı sona erdi: CHP'li Yeter'den...
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki üç saatlik toplantı sona erdi. Toplantı sonunda açıklama...
Dünya yeniden Menemen'de buluşuyor
Menemen’de 5. Uluslararası Çömlek Festivali için geri sayım başladı. Dünya çapında prestije sahip...
Eğitim Haberleri
TümüEğitim-Bir-Sen’den MEB’e çağrı: Zorlama ve dayatmalardan...
Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ali Kaya, 2026-2027 eğitim öğretim yılının başlaması...
Eğitimci Üze’den velilere LGS uyarısı: Kurum seçerken...
LGS hazırlık sürecinde kurum seçiminin yalnızca akademik başarıyla değerlendirilmemesi...
İzmir’de yeni eğitim yılı öncesi dikkat çeken tablo: 3...
Eğitim Sen İzmir Şubeleri, 2026-2027 eğitim öğretim yılı öncesinde kentteki okulların...
YKS hazırlığında doğru program nasıl hazırlanmalı?...
YKS hazırlığında her öğrenciye aynı programın uygulanmasının yeterli olmadığını belirten...
Butik eğitim mi, büyük kurum mu? Uzmanından ailelere...
Büyük eğitim kurumlarının sunduğu geniş imkânların her öğrenci için avantaj anlamına gelmediğini...
YKS kursu seçiminde kritik uyarı: En ucuz ya da en pahalı...
YKS hazırlığında kurs seçimi yapan aileler için fiyat önemli bir kriter olsa da yalnızca...
Eğitimci Üze’den velilere 'en iyi kurum' uyarısı: Afişe...
Eğitim kurumlarının “en iyi” söylemlerinin tek başına yeterli olmadığını belirten Eğitimci...
KYK yurt sonuçları açıklandı! Öğrenciler nasıl kayıt...
2026-2027 Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü yurt başvuru sonuçları açıklandı.
Sınava hazırlıkta doğru kurum nasıl seçilir? İşte...
MAKSİMUM VİP Akademi Kurucusu Emre Çiğdem, sınava hazırlık kurumu seçerken velilerin dikkat...
MEB’in 'randevu sistemi' uygulamasına 'hak gaspı' tepkisi!
Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm veli görüşmelerini randevu sistemine bağlayan genelge tartışma...
Prof. Dr. Özcan sınav stresine karşı '4-7-8 tekniği anlattı
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emin Evren Özcan, “Başarının...
Dijital çağ öğrencileri nasıl etkiliyor? Eğitimci...
Dijital teknolojiler, kısa videolar ve yapay zekâ öğrencilerin öğrenme alışkanlıklarını...