Egeli Akademisyenlerin “Sürdürülebilir Balıkçılık” projesi ödüle layık görüldü
İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof
İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdet Ünal’a, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Genel Akdeniz Balıkçılık Konseyi tarafından Malta’da düzenlenen “Akdeniz’de Küçük Ölçekli Balıkçılığın Sürdürülebilirliği” konulu konferansta “En İyi Balıkçılık Yönetimi Uygulaması” ödülü verildi. Prof. Dr. Vahdet Ünal’ı tebrik eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Hocamız, özellikle Gökova Körfezi’nde küçük ölçekli balıkçılığın en iyi şekilde yönetimine dair yapmış olduğu çalışma ve yayınlar nedeniyle bu ödüle layık görüldü. Kendisini başarılı çalışmalarından dolayı kutluyorum” diye konuştu. EÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdet Ünal ile arkadaşlarının; Tarım ve Orman Bakanlığı, STK’lar, Su Ürünleri Kooperatifleri ve Dokuz Eylül Üniversitesinden paydaşlarla hazırladığı çalışma, uluslararası ödüle layık görüldü. Balıkçılığın durumunu iyileştirmeyi, sürdürülebilir ortak yönetim yaklaşımını hayata geçirerek deniz ekosisteminin sağlıklı kalmasını ve küçük ölçekli balıkçıların gelirlerini düzeltmeyi amaçlayan projeyle ilgili Prof. Dr. Ünal’dan bilgi alan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Egeli bilim insanını çalışmaları nedeniyle kutladı. Küçük ölçekli balıkçıların ilgili paydaşlarla birlikte fikir alışverişinde bulunabilecekleri platformlar oluşturularak, ortak yönetim düzenlemelerinin ve sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarının tüm Akdeniz’de tekrarlanmasının teşvik edildiğine dikkat çeken Rektör Budak, çalışmaya Amerika’dan Avrupa Birliği’ne ve Kuzey Afrika ülkelerine kadar birçok ülkenin ilgi gösterildiğini söyledi.
“Ülkemiz adına gurur verici bir başarı”
Egeli bilim insanlarının çalışmalarıyla alanlarında öncü isimler olduğunun ve hem Ege Üniversitesini hem de Türkiye’yi uluslararası arenada en iyi şekilde temsil ettiklerinin altını çizen Rektör Budak, Prof. Dr. Ünal’ın önemli bir ödül aldığını dile getirdi. Prof. Dr. Budak, “Vahdet hocamız, uluslararası arenada Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, bakanlar düzeyinde katılımın sağlandığı Akdeniz Balıkçılığı Bakanlar Konferansı gibi üst düzey platformlarda ülkemiz adına gurur verici bir başarıya imza attı. Akademisyenimiz, özellikle Akdeniz Bölgesi’nde küçük ölçekli balıkçılığın en iyi şekilde yönetimine dair örnek bir model ortaya koymasıyla ilgili tüm paydaşları bir araya getirmek konusundaki çabaları ve yapmış olduğu yayınlar nedeniyle bu ödüle layık görüldü. Dünyada su ürünlerine çok büyük bir ilgi var, ülkemizde su ürünleri biraz daha geri planda duruyor gibi görünse de üniversitemizin Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri uluslararası arenada adlarından sıkça söz ettiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşmelerimiz oldu. Fakültemiz bir hazırlık içinde. Bakanlığımıza sunacağımız projelerimiz olacak. Akademisyenlerimiz hazırlıklarını tamamladıktan sonra bakanlığımıza bir sunum yapacağız.” dedi.
“Yurt dışında çalışmalarımız yakından takip ediliyor”
Küçük ölçekli balıkçılığın özellikle kıyı kırsalında çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ünal, “Gökova Körfezi Küçük Ölçekli Balıkçılığında Ekosistem Yaklaşımlı Balıkçılık Yönetimi Planının Uygulamaya Aktarılması” projesi ile ilgili bilgiler verdi. Prof. Dr. Ünal, “Balıkçılık fırsat maliyeti sıfır olan bir meslek ve genelde sıra dışı bir meslek olarak kabul ediliyor. Balıkçı, balıkçılıktan başta bir iş yapamaz, yapmayı da tercih etmez. Kıyı kırsalındaki istihdamın balıkçılık adına en azından mevcut düzeyde tutulması gerekiyor. Doğal kaynaklar tükenmek üzere. Balık stokları tüm dünyada aşırı avcılığa maruz kalmış durumda. Aşırı avcılık, kirlilik, yasa dışı avcılık ve hatalı yönetim politikaları gibi nedenlerle dünya deniz balıkları stokları sürdürülemez durumda. Bu nedenle, Gökova’da balıkçılığın kronik problemleriyle başa çıkabilecek bir yönetim planı hazırlanmasına, sektöre doğrudan yansıyacak değişiklikler yapılmasına öncülük ettik. Gökova’da balıkçılar, STK’lar ve resmi kurumları bir araya getirerek yaptığımız bu somut, işlerliği kanıtlanmış proje, yurt dışında da yakından takip ediliyor. Zaten Gökova Körfezinde küçük ölçekli balıkçılık yönetiminin en iyi örnek seçilmesi de bunun bir göstermesi. Avrupa Birliği Çevre, Denizcilik ve Balıkçılık Müdürlüğü ve Dünya Gıda ve Tarım Örgütü bu başarılı örneğin yayılması için elinden geleni yapıyor” diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Efes Selçuk’un Sürdürülebilir Turizm Başarısı Avrupa...
Efes Selçuk, sürdürülebilir turizm alanındaki uluslararası başarısını Avrupa Turizm Başkenti...
Egeli madenciler ihracatını yılın ilk yarısında yüzde 12...
Egeli maden ihracatçıları 2026 yılının ilk altı ayını yüzde 12 artışla 767 milyon dolar...
Egeli yaş meyve sebze sektörü ihracatını 572 milyon...
Narenciyeden incire, üzümden salça ve turşuya kadar yüzü aşkın ürünü dünya pazarlarına ulaştıran...
Eğitim Haberleri
TümüAYT hazırlığında kritik uyarı: Konuyu bitirmek yetmiyor!
AYT hazırlığında konu anlatımını tamamlamanın tek başına yeterli olmadığını belirten...
TYT netleri neden ilerlemez? Çok soru her zaman çözüm değil!
TYT hazırlığında netlerin belirli bir seviyede takılması öğrencilerin en sık yaşadığı...
YKS’de ilk 90 gün uyarısı: Konu değil sistem kurun!
YKS hazırlığında ilk 90 günün yalnızca konu yetiştirme dönemi olarak görülmemesi gerektiğini...
Eğitimci Üze uyardı: Kurum seçerken 'yorum' tuzağına dikkat!
Eğitim kurumu seçerken Google yorumları ve başarı sıralamalarının tek başına yeterli...
MBA Dokuz Eylül Kampüsü yeni eğitim yılına muhteşem başladı
MBA Dokuz Eylül Kampüsü, 2026-2027 eğitim öğretim yılına öğrencilerin yüzünü güldüren renkli bir...
Kurs mu özel ders mi? Eğitimci Çiğdem'den velilere uyarı!
YKS ve LGS hazırlığında kurs ve özel ders tercihinin öğrencinin ihtiyaçlarına göre...
Eğitimci Üze'den 'öğrencilere' çağrı: Kurs yeri seçerken...
Kurs görüşmelerinde velilerin sorduğu ücret, program ve başarı sorularının yanı sıra öğrencinin...
Eğitim-Bir-Sen’den MEB’e çağrı: Zorlama ve dayatmalardan...
Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ali Kaya, 2026-2027 eğitim öğretim yılının başlaması...
Eğitimci Üze’den velilere LGS uyarısı: Kurum seçerken...
LGS hazırlık sürecinde kurum seçiminin yalnızca akademik başarıyla değerlendirilmemesi...
İzmir’de yeni eğitim yılı öncesi dikkat çeken tablo: 3...
Eğitim Sen İzmir Şubeleri, 2026-2027 eğitim öğretim yılı öncesinde kentteki okulların...
YKS hazırlığında doğru program nasıl hazırlanmalı?...
YKS hazırlığında her öğrenciye aynı programın uygulanmasının yeterli olmadığını belirten...
Butik eğitim mi, büyük kurum mu? Uzmanından ailelere...
Büyük eğitim kurumlarının sunduğu geniş imkânların her öğrenci için avantaj anlamına gelmediğini...