İçişleri Bakanı Çiftçi: Okullarda yeni güvenlik modeli uygulanacak
Mustafa Çiftçi, son dönemde yaşanan okul saldırılarının ardından eğitim kurumlarının güvenliğine yönelik kapsamlı yeni bir modelin hayata geçirileceğini açıkladı.
Ankara’da basın mensuplarıyla bir araya gelen Çiftçi, İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında 81 ilde uygulanmak üzere yeni bir güvenlik genelgesi hazırlandığını belirtti. Çalışmanın, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak yürütüldüğü ifade edildi.
Okullarda “Güvenlik Kurulu” dönemi
Yeni düzenlemeye göre her okulda “güvenlik kurulu” oluşturulacak. Bu kurul; okul müdürü, rehber öğretmen, en yakın kolluk amiri ve sosyal hizmet uzmanından oluşacak. Kurulların düzenli olarak toplanarak risk analizleri yapacağı ve olası tehditleri değerlendireceği bildirildi.
Çiftçi, daha önce yılda iki kez yapılan okul güvenliği toplantılarının artık aylık olarak gerçekleştirileceğini söyledi. Ayrıca okulların çevresinde risk analizi yapılacağı, giriş-çıkış noktaları, kör alanlar, servis güzergâhları ve yoğunluk bölgelerinin yeniden değerlendirileceği kaydedildi.
Fiziki ve dijital güvenlik birlikte ele alınacak
Yeni model yalnızca okul binalarını değil, öğrencilerin sosyal çevresini ve dijital alanı da kapsıyor. Buna göre metruk yapılar, parklar ve okul çevresindeki riskli alanlarda denetimler artırılacak.
Mustafa Çiftçi, sosyal medya ve dijital platformlarda şiddeti özendiren içeriklerin de yakından takip edildiğini belirterek sanal devriye kapasitesinin artırıldığını açıkladı. 2025 ve 2026 yılı içerisinde yüz binlerce hesap hakkında işlem yapıldığı, çok sayıda içerik ve kanalın erişime kapatıldığı bilgisi paylaşıldı.
Risk altındaki çocuklara özel takip
Yeni sistemde devamsızlık yapan, okul bağları zayıflayan veya risk altında olduğu değerlendirilen öğrenciler için okul-aile-rehberlik-kamu kurumları arasında koordineli takip mekanizması kurulacak. Rehberlik ve psikososyal destek hizmetlerinin güçlendirileceği ifade edildi.
Kolluk ve güvenlik personeli artışı gündemde
Bakan Çiftçi, okul çevrelerinde güvenlik tedbirlerinin artırılacağını, bekçilerin görev saatlerinin valiliklerce düzenleneceğini ve ihtiyaç halinde geçici köy korucularının da okul güvenliğinde görevlendirilebileceğini söyledi.
Silah ve dijital tehditlere karşı önlem
Ruhsatsız silahlarla mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini vurgulayan Çiftçi, dijital mecralarda suçu öven ve kamu düzenini bozan içeriklere karşı hukuki sürecin tavizsiz işletileceğini belirtti.
Gülistan Doku soruşturması
Toplantıda ayrıca Gülistan Doku dosyasına da değinen Çiftçi, soruşturmanın çok yönlü sürdüğünü, yeni müfettişlerin görevlendirildiğini ve teknik incelemelerin devam ettiğini söyledi.
Çiftçi, “Hiçbir iddia karşılıksız kalmayacak, hiçbir süreç karanlıkta bırakılmayacak” ifadelerini kullandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Başkan Tugay'dan Bakan Çiftçi'ye ziyaret!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi'yi ziyaret etti....
Maarif Modeli YKS hazırlığını nasıl değiştiriyor? Konu...
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile birlikte lise müfredatında beceri temelli...
Menemen’de Çiftçi Kadınlar Günü’ne ‘özel’ kutlama
Dünya Çiftçi Kadınlar Günü, Menemen'de renkli görüntülerle kutlandı. İlçenin dört bir yanından...
Eğitim Haberleri
TümüHukuk mu psikoloji mi? Tercih yapacaklara kritik uyarı!
Eşit ağırlık öğrencilerinin sıklıkla karşılaştırdığı hukuk ve psikoloji bölümlerine ilişkin...
Üniversite adaylarına kritik uyarı: Bölüm adına aldanmayın!
Bilgisayar, yazılım ve yapay zekâ mühendisliği arasında tercih yapacak öğrencilere seslenen...
Eğitimci Üze'den tıp adaylarına tavsiyeler!
Tıp fakültesi hedefleyen öğrencilerin YKS hazırlığında yalnızca sıralamaya...
LGS’de yüzdelik dilim ve sıralama nasıl okunmalı?
Eğitimci Emre Çiğdem, LGS tercihlerinde puandan çok yüzdelik dilimin önemine...
YKS sürecinde hedef nasıl belirlenir? Eğitimci Üze'den...
YKS’de aynı netin her yıl aynı sıralamayı getirmediğine dikkat çeken...
YKS’de Çok Kaynak mı, Doğru Kaynak mı?
YKS hazırlığında çok sayıda kaynak kullanmak yerine öğrencinin seviyesine ve...
Sertan Üze’den YKS denemeleri için analiz uyarısı
YKS hazırlığında farklı yayınevlerinin denemelerini çözmenin önemine dikkat çeken Eğitimci...
Deneme sonuçları nasıl okunmalı? Eğitimci Çiğdem'den...
YKS ve LGS hazırlığında deneme sayısının tek başına yeterli olmadığını...
Eğitimci Üze’den sınav sürecinde odaklanma önerileri
YKS ve LGS’ye hazırlanan öğrencilerin sık yaşadığı dikkat dağınıklığı ve...
2026 KPSS Ortaöğretim Sınavı Sona Erdi! 3 Milyona Yakın...
2026 KPSS Ortaöğretim sınavı sona erdi. Türkiye genelindeki 254 sınav merkezinde...
Maarif Modeliyle Sınava Hazırlıkta Deneme ve Kaynak...
Maarif Modeli’yle birlikte sınava hazırlıkta kaynak ve deneme seçimi yeniden önem kazanırken,...
Maarif Modeli YKS hazırlığını nasıl değiştiriyor? Konu...
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile birlikte lise müfredatında beceri temelli...