Ege’nin “Türkiye’nin Kadın Balıkçıları” Projesine Ödül
Menduha Ceylan İZMİR(Ege Ajans)-Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr
İZMİR(Ege Ajans)-Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Huriye Göncüoğlu Bodur’un yürüttüğü “Türkiye’nin Kadın Balıkçıları” projesi Ashoka Vakfı tarafından ‘Uluslararası Sosyal Girişimcilik’ ödülü aldı. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yaklaşık 16 bin balıkçıyla devam eden projesiyle Türkiye’de bir ilke imza atan Dr. Göncüoğlu Bodur’u ziyaret ederek, başarısından dolayı tebrik etti. EÜ Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Avlama Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Huriye Göncüoğlu Bodur, çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliği kavramından hareketle, balıkçılık sektöründe kadın ve erkeğin eşit olarak yer aldığı bir proje hayaliyle başlattığı “Türkiye’nin Kadın Balıkçıları”projesi kapsamında, kadın balıkçıların güçlendirilmesi için 20 köyde 375 kadınla çalışarak eğitimler verdi.Proje ile Öğr. Gör. Dr. Göncüoğlu Bodur, balıkçılıkta dezavantajlı gruplara bilgi akışı ve yayılımını sağlamayı hedefliyor.
Türkiye’de bir ilk
EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a projeyle ilgili bilgi veren Göncüoğlu Bodur, Türkiye’de ilk kez Kadın Balıkçı Komisyonu kurulduğunu ve bu komisyonun kadın balıkçıların birlikte hareket edebilmesine fırsat sağladığını söyledi. Öğr. Gör. Dr. Huriye Göncüoğlu Bodur, “Kurulan komisyon lobicilik yaparak, sorunlaşmış sistemi değiştirmeyi ve kadın balıkçıların görünür olmalarını sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, genç kadın balıkçıların liderlik ve gücüne odaklı eğitimler vererek, balıkçılıkta diğer dezavantajlı gruplara bilgi akışı ve yayılımını sağlıyor. Bu komisyonun kurulmasıyla birlikte kadın balıkçıları güçlendirmek için onlara özgü bir eğitim modeli geliştirdik ve köy köy gezerek bunu yaygınlaştırdık. Eğitim modelinde, kadın balıkçıların hem mesleki hem de liderlik becerilerini geliştirecek eğitim faaliyetleri ve çocuklarına toplumsal cinsiyet eşitliği temelli eğitimler yer almaktadır. Ege ve İç Anadolu’da hem denizde hem de iç sularda 20 balıkçı köyünde 375 kadın balıkçıyla çalıştık. Çarpan etkisiyle, balıkçılık sektöründe, yaklaşık 16 bin balıkçıya ulaştık ve çalışmalarımız sürüyor” dedi.
Projeye uluslarası ödül
Dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimci ağı olan AshokaVakfı tarafından ‘Uluslararası Sosyal Girişimcilik’ ödülü alan ‘Türkiye’nin Kadın Balıkçıları’ projesi ile Dr. Bodur, Ashoka Türkiye’nin üç sosyal girişimcisinden biri olmaya hak kazandı.
“Dünya çapında çalışmalar yapılıyor”
EÜ Su Ürünleri Fakültesinin Türkiye’de birçok alana katkı sağladığını ve dünya çapında çalışmalar yaptığına dikkat çeken Rektör Budak, “Balıkçılık sektöründe hem avcılık hem de yetiştiricilik alanında fakültemizin öğretim elemanları önemli çalışmalar yapıyor. Ülkemizde özellikle kırsal alanda ve deniz kenarlarında kadın balıkçılarımızın sosyal durumlarını ortaya koyan birçok çalışmaya imza atıyorlar. Bunlardan biri de yine fakültemiz Öğretim Görevlisi Doktor Huriye Göncüoğlu Bodur’un projesi. Ülkemizdeki kadın balıkçıların sorunları, neler yapması gerektiği, örgütlenmesi, kooperatifçiliği ve balıkçılık sezonu dışında yapabilecekleri ekonomik anlamda neler olduğu konusunda birçok projeye imza attı. Proje dünya çapında ve Avrupa’da çeşitli ödüller alıyor. Hocalarımızı tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
TMSF kayyumlu şirketin Pamucak projesine ÇED onayı
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyum olarak atandığı Bodrum Otel İşletmeleri...
Menemenliler TOKİ projesine dava açtı!
Menemen Doğa Mahallesi’nde planlanan 15 bin konutluk TOKİ projesine, yöre halkı ve çevrecilerce...
Urla’da Demircili ve Çeşmealtı için açıklama: Hurda gemi...
Urla Belediyesi öncülüğünde bir araya gelen vatandaşlar, Demircili Ada Koyu’nda parçalanmak...
Eğitim Haberleri
TümüRandevusu Olmayan Okula Giremeyecek: Veliler İçin Yeni...
Milli Eğitim Bakanlığı, velilerin okul yönetimi ve öğretmenlerle daha düzenli iletişim...
Deneme sınavı sonrası neler yapılmalı? Eğitimci Üze’den...
YKS’ye hazırlık sürecinde öğrenciler pek çok deneme sınavına giriyor. Bu deneme sınavlarında...
AYT hazırlığında kritik uyarı: Konuyu bitirmek yetmiyor!
AYT hazırlığında konu anlatımını tamamlamanın tek başına yeterli olmadığını belirten...
TYT netleri neden ilerlemez? Çok soru her zaman çözüm değil!
TYT hazırlığında netlerin belirli bir seviyede takılması öğrencilerin en sık yaşadığı...
YKS’de ilk 90 gün uyarısı: Konu değil sistem kurun!
YKS hazırlığında ilk 90 günün yalnızca konu yetiştirme dönemi olarak görülmemesi gerektiğini...
Eğitimci Üze uyardı: Kurum seçerken 'yorum' tuzağına dikkat!
Eğitim kurumu seçerken Google yorumları ve başarı sıralamalarının tek başına yeterli...
MBA Dokuz Eylül Kampüsü yeni eğitim yılına muhteşem başladı
MBA Dokuz Eylül Kampüsü, 2026-2027 eğitim öğretim yılına öğrencilerin yüzünü güldüren renkli bir...
Kurs mu özel ders mi? Eğitimci Çiğdem'den velilere uyarı!
YKS ve LGS hazırlığında kurs ve özel ders tercihinin öğrencinin ihtiyaçlarına göre...
Eğitimci Üze'den 'öğrencilere' çağrı: Kurs yeri seçerken...
Kurs görüşmelerinde velilerin sorduğu ücret, program ve başarı sorularının yanı sıra öğrencinin...
Eğitim-Bir-Sen’den MEB’e çağrı: Zorlama ve dayatmalardan...
Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ali Kaya, 2026-2027 eğitim öğretim yılının başlaması...
Eğitimci Üze’den velilere LGS uyarısı: Kurum seçerken...
LGS hazırlık sürecinde kurum seçiminin yalnızca akademik başarıyla değerlendirilmemesi...
İzmir’de yeni eğitim yılı öncesi dikkat çeken tablo: 3...
Eğitim Sen İzmir Şubeleri, 2026-2027 eğitim öğretim yılı öncesinde kentteki okulların...