Ege’nin “Türkiye’nin Kadın Balıkçıları” Projesine Ödül
Menduha Ceylan İZMİR(Ege Ajans)-Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr
İZMİR(Ege Ajans)-Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Huriye Göncüoğlu Bodur’un yürüttüğü “Türkiye’nin Kadın Balıkçıları” projesi Ashoka Vakfı tarafından ‘Uluslararası Sosyal Girişimcilik’ ödülü aldı. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yaklaşık 16 bin balıkçıyla devam eden projesiyle Türkiye’de bir ilke imza atan Dr. Göncüoğlu Bodur’u ziyaret ederek, başarısından dolayı tebrik etti. EÜ Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Avlama Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Huriye Göncüoğlu Bodur, çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliği kavramından hareketle, balıkçılık sektöründe kadın ve erkeğin eşit olarak yer aldığı bir proje hayaliyle başlattığı “Türkiye’nin Kadın Balıkçıları”projesi kapsamında, kadın balıkçıların güçlendirilmesi için 20 köyde 375 kadınla çalışarak eğitimler verdi.Proje ile Öğr. Gör. Dr. Göncüoğlu Bodur, balıkçılıkta dezavantajlı gruplara bilgi akışı ve yayılımını sağlamayı hedefliyor.
Türkiye’de bir ilk
EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a projeyle ilgili bilgi veren Göncüoğlu Bodur, Türkiye’de ilk kez Kadın Balıkçı Komisyonu kurulduğunu ve bu komisyonun kadın balıkçıların birlikte hareket edebilmesine fırsat sağladığını söyledi. Öğr. Gör. Dr. Huriye Göncüoğlu Bodur, “Kurulan komisyon lobicilik yaparak, sorunlaşmış sistemi değiştirmeyi ve kadın balıkçıların görünür olmalarını sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, genç kadın balıkçıların liderlik ve gücüne odaklı eğitimler vererek, balıkçılıkta diğer dezavantajlı gruplara bilgi akışı ve yayılımını sağlıyor. Bu komisyonun kurulmasıyla birlikte kadın balıkçıları güçlendirmek için onlara özgü bir eğitim modeli geliştirdik ve köy köy gezerek bunu yaygınlaştırdık. Eğitim modelinde, kadın balıkçıların hem mesleki hem de liderlik becerilerini geliştirecek eğitim faaliyetleri ve çocuklarına toplumsal cinsiyet eşitliği temelli eğitimler yer almaktadır. Ege ve İç Anadolu’da hem denizde hem de iç sularda 20 balıkçı köyünde 375 kadın balıkçıyla çalıştık. Çarpan etkisiyle, balıkçılık sektöründe, yaklaşık 16 bin balıkçıya ulaştık ve çalışmalarımız sürüyor” dedi.
Projeye uluslarası ödül
Dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimci ağı olan AshokaVakfı tarafından ‘Uluslararası Sosyal Girişimcilik’ ödülü alan ‘Türkiye’nin Kadın Balıkçıları’ projesi ile Dr. Bodur, Ashoka Türkiye’nin üç sosyal girişimcisinden biri olmaya hak kazandı.
“Dünya çapında çalışmalar yapılıyor”
EÜ Su Ürünleri Fakültesinin Türkiye’de birçok alana katkı sağladığını ve dünya çapında çalışmalar yaptığına dikkat çeken Rektör Budak, “Balıkçılık sektöründe hem avcılık hem de yetiştiricilik alanında fakültemizin öğretim elemanları önemli çalışmalar yapıyor. Ülkemizde özellikle kırsal alanda ve deniz kenarlarında kadın balıkçılarımızın sosyal durumlarını ortaya koyan birçok çalışmaya imza atıyorlar. Bunlardan biri de yine fakültemiz Öğretim Görevlisi Doktor Huriye Göncüoğlu Bodur’un projesi. Ülkemizdeki kadın balıkçıların sorunları, neler yapması gerektiği, örgütlenmesi, kooperatifçiliği ve balıkçılık sezonu dışında yapabilecekleri ekonomik anlamda neler olduğu konusunda birçok projeye imza attı. Proje dünya çapında ve Avrupa’da çeşitli ödüller alıyor. Hocalarımızı tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Menemenliler TOKİ projesine dava açtı!
Menemen Doğa Mahallesi’nde planlanan 15 bin konutluk TOKİ projesine, yöre halkı ve çevrecilerce...
Urla’da Demircili ve Çeşmealtı için açıklama: Hurda gemi...
Urla Belediyesi öncülüğünde bir araya gelen vatandaşlar, Demircili Ada Koyu’nda parçalanmak...
Efes’te ziyaretçi projesine Başkan Sengel’den ‘rant’ çıkışı!
Efes Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Ziyaretçi Karşılama...
Eğitim Haberleri
Tümü'Çok çalış' devri bitti: Eğitimci Çiğdem'den öğrencilere...
Sınav başarısında yeni dönemin şifrelerini açıklayan eğitimci Emre Çiğdem; çalışma süresinden...
Burak AKKOL:"Puanlara Değil, Yeteneklerinize ve...
Eğitimci Üze'den kritik 'deneme' uyarısı: Başarıyı sayı...
MAKSİMUM VİP Akademi'nin kurucularından eğitimci Sertan Üze, öğrencilerin YKS ve LGS hazırlık...
Eğitimci Çiğdem’den ‘yapay zeka’ uyarısı: En büyük hata...
Yapay zekâ teknolojilerinin günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası hâline gelmesi, eğitim dünyasında...
Eğitimci Üze'den 'kıyaslama yapmayın' uyarısı: Kaygıyı...
24 yıllık eğitim tecrübesiyle üniversiteye ve liseye hazırlık öğrencilerine eğitim veren MAKSİMUM...
LGS sonuçları açıklandı!
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavının sonuçları açıklandı.
Milyonlarca öğrenci ders çalışıyor… Peki başarı farkı...
Değişen ve gelişen teknolojiyle birlikte bilgiye ulaşmak artık saniyeler alıyor. Fakat konu...
Ertuğrulgazi İlkokulu velilerinden yönetime 'tasarruf'...
Balçova Ertuğrulgazi İlkokulu'nda dört şubenin kapatılması kararı öğretmen, veli ve eğitim...
Okul müdürünün kararı, okulu ayağa kaldırdı: Öğretmen ve...
Balçova Ertuğrulgazi İlkokulu'nda dört şubenin kapatılması kararı öğretmen, veli ve eğitim...
Menemen’de öğrencilere sınav provası
Eğitim yatırımları ve destekleriyle takdir toplayan Menemen Belediyesi, üniversite sınavına...
LGS'de yeni dönem: En iyi okuyan kazanıyor!
2026 LGS sonuçları, sınavlarda ezber döneminin geride kaldığını gözler önüne serdi. Eğitimcilere...
YKS'ye sayılı günler kaldı: İşte dikkat edilmesi...
YKS’ye sayılı günler kala öğrencilerin en büyük rakibi kaygı ve yanlış çalışma yöntemleri....
