Eğitimci Üze'den kritik 'deneme' uyarısı: Başarıyı sayı değil, analiz belirliyor
MAKSİMUM VİP Akademi'nin kurucularından eğitimci Sertan Üze, öğrencilerin YKS ve LGS hazırlık süreci boyunca deneme çözmelerinin önemine ve doğru deneme sürecinin nasıl yürütüleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
YKS ve LGS hazırlık sürecinde öğrencilerin en sık başvurduğu yöntemlerden biri olan deneme sınavı çözmek ancak eğitim uzmanlarına göre yalnızca çok sayıda deneme çözmek, tek başına başarıyı artırmaya yetmiyor. Asıl farkı oluşturan unsur, deneme sonrasında yapılan analizler oluşturuyor.
İzmir’de 24 yıldır üniversiteye ve liseye hazırlık alanında faaliyet gösteren MAKSİMUM VİP Akademi’nin kurucularından eğitimci Sertan Üze, deneme sınavlarının doğru kullanılmadığında önemli bir fırsatın kaçırıldığını ifade etti.

"DENEME SINAVI ÇALIŞMANIN SONU DEĞİL, BAŞLANGICIDIR"
Deneme sınavının amacının eksiklerimizi göstermek olduğuna dikkat çeken Üze, "Birçok öğrenci denemeyi bitirdiği anda çalışmasını da bitirmiş sayıyor. Oysa deneme sınavı aslında çalışmanın sonu değil, başlangıcıdır. Bir deneme bize yalnızca net sayısını göstermez. Hangi konularda eksiğiniz var? Hangi soru tiplerinde zaman kaybediyorsunuz? Dikkat hatalarınız mı fazla, yoksa konu eksiğiniz mi var? Bunların hepsini doğru okuyabilirsek deneme gerçek amacına ulaşır" dedi.
"GELİŞİMİ SAĞLAYAN ŞEY NETLERİN NEDEN OLUŞTUĞUNU ANLAMAKTIR"
Deneme çözerken öğrencilerin en büyük hatasının net sayılarına odaklanmak olduğuna dikkat çeken Üze, "Net sayısına gereğinden fazla odaklanmaları. Elbette netler önemlidir. Ancak gelişimi sağlayan şey, o netlerin neden oluştuğunu anlamaktır. Öğrenci bazen aynı yanlışları haftalarca tekrar ediyor. Çünkü yanlışın nedenini incelemiyor. Biz öğrencilerimize şunu söylüyoruz: 'Bir deneme sınavının en değerli kısmı, cevap anahtarı değil; yanlışların hikâyesidir'" şeklinde konuştu.
"YANLIŞLARI SINIFLANDIRMAK GEREKLİ"
Üze denemelerin analizlerini yaparken dikkat edilmesi gerekenlere değinerek, "Öncelikle yanlışları sınıflandırmak gerekir. Konu eksikliği mi? Dikkat hatası mı? Süre yönetimi problemi mi? Soruyu yanlış okuma mı? Her yanlış aynı sebepten kaynaklanmaz. Bu ayrımı yaptığınızda çalışma planınız da daha doğru şekillenir" diye konuştu.
"ÖĞRENCİNİN GELİŞİM GRAFİĞİNİ TAKİP ETMEYE ÇALIŞIYORUZ"
MAKSİMUM VİP Akademi olarak deneme süreçlerini nasıl ilerlettiklerine değinen Üze, "Biz denemeyi yalnızca bir puan tablosu olarak görmüyoruz. Öğrencinin gelişim grafiğini takip etmeye çalışıyoruz. Denemeden sonra öğretmenlerimiz ve eğitim ekibimiz öğrencinin performansını birlikte değerlendiriyor. Hangi derste ilerleme var? Hangi alışkanlık değişmeli? Çalışma planında hangi güncellemeler yapılmalı? Bu değerlendirmeler, öğrencinin kendi gelişimini daha net görmesine yardımcı oluyor" dedi.
"ÖNEMLİ OLAN MİKTAR DEĞİL ÖĞRENMENİN KALİTESİDİR"
Öğrencilerin deneme sayısı ile analizi arasında denge kurması gerektiğine dikkat çeken Üze, "İkisi arasında denge kurmak gerekir. Ancak çoğu zaman öğrenciler analiz için ayırmaları gereken zamanı yeni bir deneme çözmeye harcıyor. Bazen tek bir denemeyi doğru analiz etmek, üç yeni deneme çözmekten daha fazla katkı sağlayabilir. Önemli olan miktar değil, öğrenmenin kalitesidir" şeklinde konuştu.
"DENEME SINAVLARINDAN KORKMAYIN!"
Üze konuşmasını şu ifadelerle noktaladı:
"Deneme sınavlarından korkmayın. Denemeler sizi yargılamak için değil, geliştirmek için vardır. Yanlışlarınızı saklamak yerine onları tanımaya çalışın. Çünkü başarı, hiç yanlış yapmayanların değil; yaptığı yanlışlardan öğrenebilenlerin ulaştığı bir sonuçtur. Her denemeyi kendinizi biraz daha ileri taşıyacak bir fırsat olarak görürseniz, sınav günü geldiğinde yalnızca bilgi olarak değil, tecrübe olarak da çok daha güçlü hissedersiniz"
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Deneme sınavı sonrası neler yapılmalı? Eğitimci Üze’den...
YKS’ye hazırlık sürecinde öğrenciler pek çok deneme sınavına giriyor. Bu deneme sınavlarında...
Eğitimci Üze'den 'öğrencilere' çağrı: Kurs yeri seçerken...
Kurs görüşmelerinde velilerin sorduğu ücret, program ve başarı sorularının yanı sıra öğrencinin...
Eğitimci Üze’den velilere 'en iyi kurum' uyarısı: Afişe...
Eğitim kurumlarının “en iyi” söylemlerinin tek başına yeterli olmadığını belirten Eğitimci...
Eğitim Haberleri
TümüTYT’de süre sorunu nasıl çözülür? Eğitimci Çiğdem'den...
TYT’de bir soruya fazla zaman ayırmanın diğer testleri etkileyebileceğini belirten Eğitimci...
YKS hazırlığında mezuna kalanlar dikkat: Zaman avantajı...
Mezun öğrencilerin okul düzeninden uzak kaldığı için zamanı kendilerinin yönetmek zorunda...
11. sınıf öğrencilerine YKS uyarısı: Öncelik okul konuları
11. sınıf öğrencilerinin YKS hazırlığında nasıl bir yol izlemesi gerektiğini anlatan...
Randevusu Olmayan Okula Giremeyecek: Veliler İçin Yeni...
Milli Eğitim Bakanlığı, velilerin okul yönetimi ve öğretmenlerle daha düzenli iletişim...
Deneme sınavı sonrası neler yapılmalı? Eğitimci Üze’den...
YKS’ye hazırlık sürecinde öğrenciler pek çok deneme sınavına giriyor. Bu deneme sınavlarında...
AYT hazırlığında kritik uyarı: Konuyu bitirmek yetmiyor!
AYT hazırlığında konu anlatımını tamamlamanın tek başına yeterli olmadığını belirten...
TYT netleri neden ilerlemez? Çok soru her zaman çözüm değil!
TYT hazırlığında netlerin belirli bir seviyede takılması öğrencilerin en sık yaşadığı...
YKS’de ilk 90 gün uyarısı: Konu değil sistem kurun!
YKS hazırlığında ilk 90 günün yalnızca konu yetiştirme dönemi olarak görülmemesi gerektiğini...
Eğitimci Üze uyardı: Kurum seçerken 'yorum' tuzağına dikkat!
Eğitim kurumu seçerken Google yorumları ve başarı sıralamalarının tek başına yeterli...
MBA Dokuz Eylül Kampüsü yeni eğitim yılına muhteşem başladı
MBA Dokuz Eylül Kampüsü, 2026-2027 eğitim öğretim yılına öğrencilerin yüzünü güldüren renkli bir...
Kurs mu özel ders mi? Eğitimci Çiğdem'den velilere uyarı!
YKS ve LGS hazırlığında kurs ve özel ders tercihinin öğrencinin ihtiyaçlarına göre...
Eğitimci Üze'den 'öğrencilere' çağrı: Kurs yeri seçerken...
Kurs görüşmelerinde velilerin sorduğu ücret, program ve başarı sorularının yanı sıra öğrencinin...